/2
カンゾウタケ
| 展示場所 | 第4展示室(生命のしくみ) |
|---|---|
| 分野 | 植物(生物) |
| 解説文(日本語) | カンゾウタケは,梅雨の時期と秋にブナ科の老木の根際に発生するキノコです。かさの表面は濃赤色~暗赤褐色で獣の肉のような感触です。また,傷をつけると肉汁のような赤い汁がしたたり出てきます。まさに,肝臓のようです。日本ではあまりなじみがありませんが,欧米では広く食用にされています。 キノコは,菌類が胞子をつくって散布するための子実体とよばれる器官を指し,菌類の本体は菌糸という多数の細胞が網目状につながったものです。 |
| material name | Beefsteak Mushrooms |
| explanatory text | Beefsteak mushrooms(Fistulina hepatica) spring near the roots of old beech trees during the rainy season and in the autumn. The surface of their caps is dark red to reddish brown, and has the texture of meat. Also, when scratched, a red juice like that of cooked meat drips out. It seems to be just like liver. This mushroom is not very well-known in Japan, but it is eaten throughout Europe and the United States. Mushrooms are organs called "sporocarps" which make and disperse spores, and their main body is a network of many cells called a "hypha". |
| 資料名稱 | 牛排菌 |
| 說明文字 | 牛排菌是一种在梅雨时节和秋季从山毛榉科的老树根部长出来的菌菇。伞盖表面呈深红至暗红褐色,触感像畜肉。此外,当它受伤时会滴下如肉汁般的红色汁液。如同肝脏一般。其在日本并不多见,但在欧美被广泛食用。 菌菇具有名为子实体的器官,用于制造孢子并将其散布出去,其主体是大量细胞呈网状连接而形成的菌丝结构。 |
| 说明文档标题 | 肝色牛排菌 |
| 说明 | 肝色牛排菌是在梅雨期與秋季在山毛櫸科老樹根部滋生出的蕈類。傘蓋表面為深紅色~暗紅褐色,手感似獸肉。而且,受傷後會流出肉汁般的紅色汁液。看起來就像肝臟。日本人對其並不瞭解,但其在歐美被廣泛食用。 蕈類具有用於生產並擴散孢子的被稱為子實體的結構,本體則是名為菌絲體的結構,其由大量細胞呈網狀連接而成。 |